Στον επαγγελματικό κόσμο, ένα από τα σημεία που αποδεικνύεται πρόκληση για πολλούς νέους εργαζόμενους είναι η στιγμή που καλούνται να αναλάβουν το «τιμόνι» σε μια συνάντηση. Ειδικά όταν βρίσκονται στον ίδιο χώρο με τους ανώτερούς τους, το άγχος μπορεί να γίνει ιδιαίτερα έντονο. Η ανάγκη να αποδείξουν τις ικανότητές τους, να εκφραστούν σωστά και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των άλλων, ενίοτε κλονίζεται από μια αίσθηση αβεβαιότητας και φόβου αποτυχίας.
Γιατί εμφανίζεται το άγχος μπροστά σε ανώτερους;
Ο φόβος της αποδοκιμασίας ή η ανησυχία μήπως κάποιος άλλος πάρει τον έλεγχο της κατάστασης είναι βασικές πηγές άγχους για πολλούς νέους επαγγελματίες. Μπορεί να εμφανίζεται ακόμη και όταν ξέρουμε καλά το αντικείμενο και έχουμε προετοιμαστεί. Ο φόβος αυτός δεν είναι πάντοτε δείγμα αδυναμίας, αλλά μάλλον φυσική αντίδραση στην επιθυμία μας να αποδώσουμε τα μέγιστα και να αποδείξουμε την αξία μας. Είναι κάτι που χρειάζεται κατανόηση, αναγνώριση και, με τον καιρό, διαχείριση.
Σημάδια που μπορεί να βιώσεις
Όταν το άγχος κάνει την εμφάνισή του, συνήθως φέρνει μαζί του συγκεκριμένα σημάδια: ταχυκαρδία, ιδρώτας, μικρές στιγμές αμφιβολίας ή δυσκολία να πάρουμε την πρωτοβουλία όταν πρέπει. Σε αυτές τις στιγμές μπορεί να νιώσουμε μια «δυσκαμψία» που μας αποτρέπει από το να δράσουμε, ενώ το μυαλό μας μπορεί να γεμίσει με ερωτηματικά για το τι θα σκεφτούν οι ανώτεροί μας ή ο πελάτης.
Στρατηγικές για να πάρεις το lead με σιγουριά
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η διαχείριση τέτοιων καταστάσεων απαιτεί μικρά, σταδιακά βήματα. Η αλλαγή δε γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά με την εφαρμογή ορισμένων πρακτικών μπορούμε να βρούμε τον δρόμο προς την αυτοπεποίθηση και τον ουσιαστικό έλεγχο.
-
Εστίαση σε ένα μικρό πρώτο βήμα
Αντί να σκέφτεσαι το meeting συνολικά, εστίασε στο πρώτο, μικρό βήμα που χρειάζεται να κάνεις. Π.χ., μπορείς να ξεκινήσεις με μια απλή φράση όπως: «Για το συγκεκριμένο ζήτημα, θα ήθελα να εστιάσουμε αρχικά στο Χ». Αυτή η πρόταση όχι μόνο σε βοηθά να πάρεις τον λόγο, αλλά δημιουργεί ένα σημείο εκκίνησης και για τους άλλους συμμετέχοντες, δίνοντας την αίσθηση ότι καθοδηγείς τη συζήτηση.
-
Ορισμός στόχων για κάθε συνάντηση
Πριν μπεις σε κάθε meeting, σκέψου ένα συγκεκριμένο σημείο ή στόχο που θέλεις να καλύψεις. Δεν είναι απαραίτητο να καλύψεις κάθε πτυχή του θέματος ή να προσφέρεις όλες τις λύσεις. Σημασία έχει να συμβάλεις ουσιαστικά και σταθερά σε ένα μέρος της συζήτησης. Η απλή, ξεκάθαρη παρουσίαση ενός ή δύο βασικών σημείων μπορεί να σε βοηθήσει να χτίσεις εμπιστοσύνη τόσο στους άλλους όσο και στον ίδιο σου τον εαυτό.
-
Προετοιμασία για ερωτήσεις και παύσεις
Συχνά, το άγχος προκαλείται όταν δεν ξέρουμε αν θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε μια ερώτηση ή μια αμφιβολία που θα εκφράσει κάποιος ανώτερος. Μια πρακτική προσέγγιση είναι να προβλέψεις πιθανές ερωτήσεις που μπορεί να προκύψουν, ειδικά σε τομείς όπου δεν νιώθεις απόλυτα ασφαλής. Ακόμη, η χρήση παύσεων αντί της βιαστικής απάντησης μπορεί να σου δώσει χρόνο να ανακτήσεις την αυτοκυριαρχία σου.
-
Συζήτηση με τους ανώτερους εκτός meeting
Μπορείς να επενδύσεις σε μια συζήτηση εκτός συνάντησης με τους ανώτερούς σου, εκφράζοντας την επιθυμία σου να αναλάβεις περισσότερες ευθύνες και να συμμετέχεις ενεργά στα meetings. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια βάση εμπιστοσύνης και να αναδείξει τη θετική σου διάθεση για συνεργασία. Όταν ξέρεις πως έχεις την υποστήριξή τους, το άγχος σου μειώνεται σημαντικά.
-
Αναγνώρισε τα συναισθήματά σου και δοκίμασε τεχνικές ηρεμίας
Πριν από κάθε συνάντηση, αφιέρωσε λίγο χρόνο για να αναγνωρίσεις τυχόν συναισθήματα άγχους ή φόβου. Τεχνικές αναπνοής ή σύντομες οπτικοποιήσεις για το πώς θα εξελιχθεί το meeting μπορούν να προσφέρουν αίσθηση ηρεμίας και να σε επαναφέρουν στην ουσία του στόχου σου.
Η αξία της σταδιακής προόδου
Η αυτοπεποίθηση χτίζεται με μικρά βήματα και, κυρίως, με τη συχνή άσκηση και την αποδοχή των μικρών «λαθών» ως κομμάτι της διαδικασίας μάθησης. Κάθε φορά που μιλάς σε ένα meeting, δίνεις στον εαυτό σου την ευκαιρία να προοδεύσει και να μάθει πώς να διαχειρίζεται καλύτερα την αλληλεπίδραση με τους άλλους. Η ηγεσία δεν απαιτεί τέλεια γνώση, αλλά διάθεση για βελτίωση και προθυμία να ανταπεξέλθεις στις προκλήσεις.
Συντάκτης: Ελένη Τουρλούκη